Ádvent 3. vasárnapja, családi istentisztelet
Szentendre, 2021. december 12.
Jn 5,34b

Horváth-Hegyi Olivér

Ünneplő gyülekezet, testvéreim a Krisztusban!
"Azért mondom ezeket, hogy ti üdvözüljetek."

- Samu, ígértél nekem valami ajándékot, amit Eszter küldött! Ugye nem etted meg?
- Füfü, a héten beszéltünk arról, hogy rendet teszel az íróasztalodon. Láttam, hogy milyen szép lett! Jól esett, hogy megcsináltad! Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.
- Román, tegnap sms-ben azt írtad, hogy az idén is hozol nekünk egy szép karácsonyfát. Kérlek ne feledd el, köszi!
- Marci, arról beszéltünk, hogy januárban megkeresztellek. Nem felejtettem el! Majdnem minden nap gondolok rá!

Ígéretekkel vagyunk körülvéve. Egy hete azt mondták nekünk, hogy a Mikulás eljön, és én úgy tudom, hogy el is jött! A szülők megígérik, hogy ha jó vagy, karácsonyra kapsz valami szép ajándékot. Az esküvőn házastársak ígéretet tesznek arra, hogy nem hagyják el egymást. A matek kettes után megígérjük, hogy kijavítjuk. Bocsánat kérés után ígéretet teszünk arra, hogy többet nem tesszük azt a rosszat.

Ígéretekkel teli a padlás - szoktuk olykor csalódottan mondani, mert hát az ígéreteket nem könnyű ám betartani. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Mi emberek vagyunk és szeretjük biztosítani a másikat arról, hogy a jövőben valamit megteszünk. Nagyon oda kell figyelnünk arra, amit ígérünk. Akkor vagyunk megbízhatóak, hogy ha az ígéretünket be is váltjuk. nem felejtjük el, nem változtatunk rajta, mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne okozzunk csalódást másoknak.

- Jézus! Tudom, hogy itt vagy! Nem csak tudom, érzem is! Te megígérted, hogy üdvösséget adsz nekünk! Emlékszel?
Már hogyne emlékezne Jézus erre. Jézus pontosan emlékszik szavaira. Isten ígéreteket tévő és ígéreteket megtartó Isten.

Ma igénkből, egy rövid mondatot ragadtam ki. A mai üzenet egy ígéret. Jézus végtelenül szeretné, ha mi a mennyországba kerülnénk. Tudja, hogy ez csak úgy lehetséges, ha elhisszük, hogy ő a mennyországból jött. Egy óriási segítséget is adott nekünk. Tulajdonképpen megkönnyítette, hogy elhiggyük: Ő Isten Fia.

Ezt most egy példával szeretném elmagyarázni. Ha a szüleid megígérik neked, hogy szép születésnapod lesz, annak vannak jelei. Ilyenek, mint Édesanyád bevásárol a szülinapi tortához, vagy megrendeli a cukrászdában. Gondosan feldíszíti a lakást. Segít a meghívók elkészítésében. Türelmes és nagyvonalú veled, amikor sorolod, mennyi mindenkit szeretnél meghívni. Édesapád szülinapi zsúrhoz csupa olyan finomságot vásárol, vagy készít, amit barátaiddal nagyon szeretsz. Szüleid kedvesek az érkező vendégekkel. Előzékenyek és elveszik a kabátjukat. Udvariasak a gyerekekkel. Örülnek mindenkinek. Nem haragszanak, ha valaki a könyökével felborítja a gyerekpezsgős poharat. Örömmel készítenek videófelvételt a gyertya elfújásáról és a tortázásról, meg a játékokról. Amikor a vendégek hazamennek, ők vidáman mosogatnak és takarítanak a romok között. Vagyis min-mond arról szól, hogy ők cselekedeteikkel bizonyítják azt, hogy neked szép születésnapot rendeznek. Nemcsak beszélnek róla, ígérgetik, hanem együtt ezt meg is élitek és életed kiváltképp emlékezetes és boldog napjai közé sorolod, mert megtartották ígéretet. nem szajkózták nap, mint nap, hanem tették a dolgukat. És ami mindezek felett van és amitől egy szülinap igazán jó lesz: szeretettel tették.

Jézus hasonló módon működik. Azzal könnyítette meg, hogy elhiggyük: ő Isten Fia, hogy cselekedetei és csodái csupa-csupa szeretet volt. Szeretettel szaporította meg az öt kenyeret és a két halat; a tanítványok iránti szeretettel csendesítette le a tengert, Lázár iránti szeretetből támasztotta fel őt. Jézus isteni hatalmáról mennyországi származásáról, cselekedetei tanúskodnak. De emellett az Atya is tanúskodik róla, amikor Jézus megkeresztelésénél ketté nyílik az ég és a mennyből hangzik az Atya hangján: "Ez az én szeretett Fiam, benne gyönyörködöm, őt hallgassátok." (Mt 17)

De ott van keresztelő János és az Írások, a Biblia, ami szintén Jézus isteni voltáról tesz bizonyságot. Milyen jó nekünk, hogy ennyi felől biztosítva vagyunk arról, hogy Jézus valóban a mennyből jött közénk azon a csendes éjjelen, amikor Betlehemben, a csillag alatt, a jászol mellett Mária és József imádságban várták az ő születését. Jézus ígérete, hogy üdvösséget szeretne adni nekünk azért igaz, mert ő Isten. Isten nem hazudik. Kérlek téged, fogadd el és higgyél benne. Azért szólt ma hozzád, hogy örök életed legyen.
Ámen.

.