Óév este
Szentendre, 2020. december 31.
Mt 9,14-17

Horváth-Hegyi Olivér

Elcsendesedő gyülekezet, szeretett Testvéreim az év utolsó óráiban!

Arvo Part, kortárs észt egyházzeneszerző zenei világa régóta kedves számomra. Ahogy a bejátszásban hallottuk, zenéjében a csend különleges helyet kap. Gregorián alapú komponálása nem a hangokra, hanem a hangok közötti szünetre teszi a hangsúlyt, mindezt végtelen egyszerűséggel.
A régiekkel együtt vallja, hogy a zene a csendből születik meg.
Az új esztendőre hasonlóan gondolok. Az új év megnyugtató dallam, a hónapról hónapra kialakuló harmónia, a nap napot követő szimfóniája jó érzéseket szokott kelteni bennünk. Mindez a csendből születhet meg. A két csend között kialakuló esztendő más, mint a lárma közé feszülő év.

Az év utolsó óráiban, különösen a visszafogottabb, családi körben, a csak néhányan együtt ünneplésben töltött Szilveszterünk estéjén a régi és új jézusi értelmezése kísér bennünket egy darabon. Az elöregedett 2020-as esztendő mögénk került. Mindenki idézze fel, mi mindent történt a magánéletében …. szüleivel … a barátjával … előremenetelében … gyülekezetében … a home office alatt … karanténos napokban … hitében … Krisztusában …
Mennyi fájdalom, mennyi vígság, mennyi elégedettség, mennyi kudarc, mennyi szeretet, mennyi csalódás … mennyi remény … mennyi hazugság … mennyi türelem … mennyi minden.
Mindezek nem múlnak el az évvel. Vagy mégis, érdemes letenni ezt azt és itt is hagyni, 2020-ban. Ami jó lenne, ha nem követne, ha nem kísértene többé, amiből végleg elegünk van. Ami eleget gyötört, eleget bántott engem, másokat, sokakat.

Mit nem akarsz tölteni a régi tömlődbe? Az újat semmiképp ne! Az új esztendő Krisztus elevenségét, lelkiismereted tisztaságát akarja elhozni. A régibe nem illik, még szétveti és kiömlik, kárba vész, pedig nem kellene. Az új évbe nem jöhet veled az óembered, mert az új év új lehetőségeket tartogat számodra és szeretteid, sőt ellenfeleid, még ellenségeid számára is! A következő év ugyanis a kegyelem esztendeje lesz! Minden következő év az. Nem kell egész évben vezekelned bűneid miatt, mert Isten megbánatlan és megbocsátatlan bűnökkel nem akar téged átvinni ebből az évből 2021-es évbe. Nem akarja a régi ruhádat toldozgatni-foltozgatni. Az idei ruha elég szennyes, itt ott szakadozott, viseletes. Ne akarj abban járni jövőre is. Úgy fest, számodra egy új ruha van elkészítve. Az új éved új ruhája tele a tisztaság színével, fehérséggel, az újrakezdés örömének hímzésével, makulátlan, fertőtlenítő és ráncokat kisimító vasalással, másokat is üdítő, tiszta illatával.

Amikor ma esti igénk szerint megkérdezik Jézust, hogy miért nem böjtölnek a tanítványai, Jézus válasza előtt egy pillanatnyi csendet képzelek el. A farizeusok közül és Keresztelő János tanítványai közül sokan nem hitték el, hogy Jézus a megígért Messiás. Nem hitek karácsonyban, nem hittek a jeleknek. Pedig Jézus, mint Istennek Egyszülött Fia ott volt velük telve kegyelemmel és igazsággal. Ez a kegyelem és igazság új közösséget teremtett. A tanítványok nagyszerű, vidám, pozitív szemléletű, energikus csapatát, akik hittek a bűneik bocsánatában, Krisztus feltétel nélküli szeretetében, a megváltás csodájában. Ezért örültek, ezért volt nagy szívük, ez volt az ismertető jelük: szerették egymást és másokat.

Jézus általam elképzelt rövid szünetében mindezek lepöröghettek előtte. A régi életüket elhagyó baráti kör, a legközeliebbek egyszerűen örültek, hogy Immánuellel találkoztak és egyre csak mondogatták itt is, ott is, amerre csak jártak Jézussal: Velünk az Isten!
Veled hasonlókat szeret átélni Jézus itt is ott is. Szeretné, ha tudnád: amikor vele vagy, igéjével, szeretetében veled van az Isten.

Óév este, életed kottájában a csendnek is van helye és ideje, amiből megszületik a te szép jövő évi dallamod, amit új ruhában énekelhetsz, dicsőítve Krisztusod, akivel együtt vándorolsz olykor ködös, rögös, máskor napfényes és egyenes utadat. Ámen.

Imádkozzunk!
Jézus Krisztus, aki valami egészen újat hoztál el az emberiségnek! Köszönjük a csendet, a szavak nélküli perceinket, életünk szüneteit, akár kényszer, akár saját döntésünkből állunk meg egy kicsit. Legyen tiéd elgondolkodásunk ideje, amikor halkan mondod el nekünk észrevételeidet, kéréseidet, tanácsaidat. Tedd most is ezt. Kell nekünk isteni sugallatod, szükségünk van csendünket megtörő igazságodra. Ámen.

.