Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnap - Veni Sancte - Tanévnyitó istentisztelet
Szentendre, 2016. szeptember 4.
/Mt 6,25-34/
EÉK 229, 555, 283, 481, 306, 293

Horváth-Hegyi Olivér

Év elején se aggódjatok!

Tanévkezdő Gyülekezet, Szeretett Kicsik és Nagyok az Úrban!

* Magam előtt látom azokat, akik a hegy lábához érve letelepedtek ... hogy hallják Jézust. Hányan indultak el messziről, vagy a szomszédból... Mit kellett otthagyniuk, hogy ki tudjanak szakadni néhány órára... Hallgatni akarták, mert már hallottak róla vagy hallgatták őt... mások tanulni akartak... kíváncsiság vitte őket oda ...
* Te is eljöttél a tanévnyitóra ... miért vagy itt azon túl, hogy van egy vagy két, vagy három óvodás gyermeked, Hangya Peti miatt ... miért vagy itt a patak parti templomban?
* A hat éves Villővel sokat beszélgettünk a nyáron ... Mitől vagy boldog? ... "Ha mindannyian együtt vagyunk." Tovább kérdeztem, provokáltam a fagyival, ugráló várral, stranddal, Elzás tüllszoknyával, de ő kitartott.
* Villő szavait dekódolva arra jutottam, hogy ő a teljességet szereti ... ott van biztonságban, így otthon neki és a többi hab a tortán, ráadás. Megöleltem a drágát és mondtam neki: szeretlek Édesem!
* Hegyi beszéd - boldogmondások után jön Isten törvényének magyarázata, majd tanítás az adakozásról, a Miatyánk, a böjtölés, és Bibliánk szerkesztésében ezek közé ékelődik Isten gondviselésének aha élménye.
* A boldogságot a félelem töri meg ... Jézus itt aggodalomról szól, ami anyagi természetű. Németországban 10 napnyi élelmiszer vásárlására tett javaslatot a belügyminisztérium egy esetleges válság kialakulása miatt - aggodalom.
* Tegnap a gyerekekkel Kisorosziban szedtük ezt a mezei virágcsokrot, hogy együtt tudjunk rácsodálkozni Jézus szavaira: Idézet: 28-29.v.
* Jézus fel szeretne szabadítani minket a félelemtől, és azt szeretné, ha komolyabban vennénk hitünket.
* Luther Isten gondviseléséről azt javasolja, hogy ne terheljük magunkat gondjainkkal, hanem imádságban tegyük le azokat és hagyjuk, hogy Isten gondoskodjon rólunk. "Látod, ez a keresztény ember szabadsága, aki semmi miatt nem aggódik."
* Hagyjuk. Tanévkezdő istentiszteletünkön számomra ez a kulcsszó: hagyjuk. Az Útmutató heti igéje: "Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok!" (1Pt 5,7)

> hagyjuk magunkat fölülkerekedni a kellemetlen élményeinken, amelyek lelohasztanak
> hagyjuk, hogy Isten gondoskodjon gyermekeink egészségéről, hiszen mi annyi mindent nem tudunk még ... Hamarosan énekeljük a 481-es énekünk, amely 3. versszaka így kezdődik: "Mily boldog ház, hol szülők imádsága / Rád bízza Jézus, a kicsinyeket."
> hagyjuk, hogy Isten gondoskodjon ruháról, élelemről, megfelelő munkahelyről, eszközökről, stb.
> hagyjuk, hogy ő gondoskodjon róluk, amikor útnak indítjuk őket oviba, iskolába
> gyermekek: ne aggódjatok, mi történik, amikor elbúcsúznak szüleitek otthon, vagy a csoportszoba előtt és integetnek az udvaron; ne félj, amikor szeptemberi hűvös reggelen elindulsz a suliba, amikor szünetben rossz kedved van és a tízóraid sem ízlik úgy, mint tegnap, ne aggódj, hogy nem lesz barátod

* Jézus arról beszél, hogy Isten közelében megszűnik az aggdalom, mert a hívő ember oly’ annyira elkezd benne bízni, hogy az ördögnek már semmi sem jut.
* Hankó Pétert (Hangya Peti néven ismert) volt óvodásunk, Milán édesapját hétfőn temettük. 47 éves volt. Június végén egyik igehirdetésemben említettem, hogy előző nap a Duna korzón találkoztam vele és megdöbbentő volt, ahogy aggodalom nélkül beszélt arról, hogy a csontvelő-átültetés hozhat számára jót is, rosszat is, de bármi történik, nem fél, mert idézem: "Ahogyan te szoktad mondani, Isten kezében vagyok." Nem aggódott a holnapért. Peti meghagyta, hogy a holnap aggódjon magáért.
* Pál apostol az egyik gyülekezetnek ezt írja: "Semmiért se aggódjatok, hanem minden dologban, imádságban és könyörgésben hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt." (Fil 4,6) Az imádság olyan nagyszerű eszköz Isten és ember kezében, amelyhez Isten odaigazítja a megfelelő érzéseket. Ha elmondod neki, ami foglalkoztat, ami érzelmeket, mindenféle gondolatot vált ki belőled, ő megtalálja és megadja neked az oda tökéletesen passzoló gondolatot, érzelmet, hangulatot.
* Mitől vagy boldog? - kérdeztem Villőt. Ha mindannyian együtt vagyunk - volt a válasz. Mindannyian együtt vagyunk. Nekem hiányozna ebből Jézus. Sőt! Igazából hiába vagyunk mi együtt, földiek, ha az az égi nincs velünk, magányunk előbújik...
* Veni Sancte Spiritus! Jöjj el Szentlélek, légy velünk - istentiszteletünk címe vigasztaló a tekintetben, hogy segítségül hívjuk Isten Szentlelkét. Ne féljünk és ne aggódjunk hát!
Ámen.