Karácsony esti meditáció
Szentendre, 2009. december 24. 16:00
EÉK 548,550,545,168,167

Horváth-Hegyi Olivér

Keresztény Gyülekezet, Szeretett Testvéreim az Úrban!

Karácsony ünnepéből nem hiányozhat az ünnep. Az ünnep lényege, hogy az ünnepben valami más történik, mint a hétköznapokban. Ilyenkor másképp tisztítjuk a cipőt, több időt töltünk a készülődéssel, másképp tekintünk önmagunkra és a többiekre. Az ünnephez hozzá tartozik az ünnep várása. Aki nem várja az ünnepet, annak nem lesz ünnepe, de akinek az ünnep felé elvárása van még érkezhet a meglepetés.

Karácsony ünnepéből nem hiányozhat az emlékezés sem. Emlékezünk arra, hogy az angyalok hangya szorgalommal vitték a jobbnál jobb üzeneteket Erzsébetnek és Zakariásnak, Jézus előhírnökének, Keresztelő János szüleinek, Jézus szülő anyjának, Máriának, és nevelő apjának, Józsefnek. A születés után vitték az örömhírt a kor legegyszerűbb, legszegényebb embereinek, a pásztoroknak és a gazdag csillagászoknak, a három bölcsnek. Emlékezünk arra, hogy megnyílt az ég, a menny és a föld egy pillanatra összeért, hogy aztán ez a kötődés az emberek üdvösségét hozza el. És emlékezhetünk arra, hogy a jászol szegényessége, az istálló egyszerűsége egyrészt rólunk, készületlen emberekről szól, másrészt a hozzánk készülődő Jézusról.

Karácsony ünnepéből nem hiányozhat Jézus teljes életének látása. Jézus nem csak jött és ment, hanem önmagát ajándékozta nekünk. Isten, emberi formát öltve magára meg tudta értetni önmagát velünk, a mi nyelvünkön, ami bőrünkbe bújva, a mi korlátainkat átélve, hogy bűneinktől megszabadítson. Emberré létele a világ történetének legnagyobb eseménye. Isten ellátogatott hozzánk; a tökéletes a tökéletlenekhez, a mindig szeretni tudó a töredékesen szeretőkhöz, a jóság a jóság után epekedőkhöz, a szent a szentet érinteni akarókhoz, a hiánytalan a hiányaikkal küszködőkhöz. A tökéletes szeretet, aki a jóság és a szent több, mint kétezer évvel ezelőtt betette lábát ebbe a világba, hogy életével kimutassa irántunk érzett vágyát. Mert Jézus élete Isten vágyát teljesíti be.

Karácsony ünnepéből nem hiányozhat az a gondolat, hogy betlehemi gyermek a világ Megváltója lett külön-külön mindenkiért. Megváltotta és kihozta a magányosokat magányukból, a félelemmel teli szíveket félelmeikből, a gyászolókat gyászukból, a lelki betegeket lelki betegségükből, a testi betegeknek gyógyulást adott és reménységet.

Karácsony, Jézus születése az Istenhez való visszatalálás ünnepe. Ez a lehetőséged. Az Isten Fia kis csomagban érkezett, egy pólyában láthatták először a pásztorok, aztán a bölcsek. Nem hozott ajándékot, mert ő maga az ajándék és mindaz, amit érted tett. Ezt az ajándékot elveheted, a biblia lapjaiból kicsomagolhatod és felismerheted azt, akire régóta vágytál. Ő semmit sem vár viszonzásul, csak azt, hogy hidd el, elveheted. A tiéd.

Karácsony ünnepén ezt az ajándékot vedd kezedbe, vedd szívedbe először. akkor is, ha már őszül a halántékod és akkor is, ha még alig tudsz kimondani néhány szót. Vedd el, ami számodra készült, mert helyetted senki sem fogja elvenni.

Ezen az estén a karácsonyfa alatt, az ünnep kellős közepén, még mielőtt ajándékozó és megajándékozott lennél, gondolj arra, hogy gyermekeiden, házastársodon, munkádon, hivatásodon, egészségeteken, életeden túl a legnagyobb kiváltságod az, hogy a mai születésnapot ünneplő megérkezett, hogy a maga módján szerethessen téged. Érezd meg, lásd meg, engedd meg, hogy szeressen. Mert ahogyan ő szeret, azt soha senki mástól nem kapod meg.

Ámen.